Sosyal medya uygulamalarının kullanımıyla birlikte tanıştığımız viral reklam çalışmaları yeni çağın hızlı değişimiyle beraber kendini PR çalışmalarında da göstermeye başladı.
Viral çalışmalara kısaca değinmek gerekirse içeriği gizli reklam olan; ürün, kurum ve kişileri tanıtmayı amaçlayan organizasyon bütünüdür diyebiliriz… Nasıl bir organizasyon sorusu akıllara geliyorsa; kısaca reklam kokusunu işin uzmanları dışında anlayanı zor olan çalışmalar bütünüdür. Bu çalışmalar ilk Youtube ile başlayarak günümüzde artık sosyal medyanın her alanında kendini göstermeye başladı.
Kısaca PR Nedir?
Sosyal medya, Viral ve PR kombinasyonunu açıklamadan evvel kısaca PR nediri açıklamak gerekir. PR amiyane tabirle sizi vezir de eden rezil de eden çalışmalar bütünüdür. Ama işin daha kurumsal açıklaması, kurum ve kişileri halk ile ilişkilendirecek, ulaşacağı hedef kitlede aidiyetlik kurulmasını sağlayacak çalışmaların tamamına PR yani Halkla İlişkiler diyoruz. PR çalışması uygulandığında kısa vadede tanınır ve bilinir olmayı, uzun vadede ise 20-30 sene sonraki hedef kitlenin nezdinde güvenilir ve yılların “İSMİ” olmayı amaçlar. Yani PR dediğimiz olay x hastanesinin kapısında sizi karşılayan ‘Halkla İlişkiler’ deski değildir.
Sosyal Medya yoluyla PR kampanyaları nasıl destekleniyor?
Sosyal medya yoluyla oluşturulan PR çalışmalarında amaç hedef kitleye ulaşılabilecek en hızlı yolla ulaşmak ve hedef kitlede ‘İstenilen İntiba’yı bırakmaktır. Bunun örneklerini genellikle politika, siyaset ve ünlülerin yeni albüm çalışmalarında sıkça görürüz.
Peki ya Viral PR Kampanyaları… sosyal medya kullanan bireyler olarak viral olarak yapılan PR kampanyalarını nasıl görebilir veya anlayabiliriz?
Tamam kabul edelim ki artık pek çok kişi viral reklam kampanyalarını bir şekilde ayıkıyor 🙂 Peki Viral PR çalışmaları!
Viral PR Kampanyaları
Viral PR Kampanyalarını örneğiyle beraber anlatacağım ki boğucu açıklamaları okuyarak zaman kaybetmeyelim.
Nusret ve SaltBae akımını sağır sultan bile duymuştur değil mi? O zaman tebrikler amacımıza ulaşmışız demektir 🙂
Bence son zamanların en güzel viral PR çalışmasıdır. Neden mi çünkü çoğu kişi şunu düşünüyordu “ya adam zaten 1-1,5 yıldır tuzu böyle döküyor bu reklam falan değil kardeşim” … Hıhı evet bir konuda haklısınız reklam değil örneği pek az bulunan güzel viral bir PR kampanyası çünkü.
Viral reklamlar için ne demiştik “Artık çoğu kişi viral reklam kampanyalarını anlayabiliyor” çünkü çok fazla yapıldı ve yapılıyor. Peki işin farkı nedir veya nasıl PR’a dönüştü bu viral reklam çalışması… hadi biraz geriye gidelim…
Nusr-et Etiler semalarında etini tokatlayıp, tereyağıyla da okşarken tuzunu yine Salt Bae edasıyla serpmeye devam ediyordu. Günlerden bir gün Nusret’in Dubai şubesi açılışı yaklaştı. Eh klasik bir adam olmadığını zaten biliyoruz. Ferit ile kafa kafaya verip düşündüler. Gel senin şu nev-i şahsına münhasır hareketini alalım senin Dubai şubenin açılışına yakın zamanda patlatalım, benim elim kolum da uzundur, bunu akım haline dönüştürelim. Senin yaptığın bu tuz serpme hareketini sosyal medyadan farklı kanallarla duyuralım ve ona bir Anahtar Kelime yani hasthag bulalım ve #saltbae olsun. Sen de işi biraz daha renklendir, etin bir tarafına yeşillik falan tak öyle tokatla …
Buraya kadar tüm planlarda anlaştıysak, gelelim bu zaten uzun yıllardır yaptığın tuzlama işini duyurmaya, duyurduk mu ohh çok iyi, her bir duyurumu da PR’a çevirip haber olarak da servis ettik mi? Ettik hatta The Late Late Show With Jamie Cordon’la da güzel bir bütçeyle anlaşıp oradan yurt dışı basın organlarına da duyurduk mu? Duyurduk abi
E oğlum bunu ecnebi kanallar bile yayınladı diye ulusal basın organlarıyla paylaştık mı evet onu da yaptık. Heh şimdi Nusret Dubai’yi açalım ve Leonardo’ya bir yemek ısmarlayalım peçete içinde de harçlığını veririz. Ohh Nusret Dubai’de yeni mekanını açmış duymayan kaldı mı?
Hepimiz duyduk doyduk, teşekkürler PR, teşekkürler Viral 🙂
Sosyal medya kanallarının hızlı ulaşım etkisi Dijital PR kampanyalarını da işte bu şekilde değiştirdi. Ve ilerleyen dönemlerde de daha farklı formlarda enformasyon sirkülasyonunu arttıracak.
Çağla Tanrıverdi Kömür